Hårdforkromning

Kontakt os her 

Hårdforkromning

Med hårdforkromning menes et elektrolytisk udfældet kromlag, som er tykkere end et glanskromlag.

 

Beskrivelse

Tykkelsen på glanskromlag er som regel mere end 3 µm, og hårdforkromning vil derfor være et tykkere lag.

Overfladebehandlingen giver en meget god korrosionsbeskyttelse og en udmærket beskyttelse overfor slid.

Friktionskoefficienten for det udfældede kromlag er meget lav, hvorfor metoden har fået en meget stor anvendelse inden for hydraulikområdet.

Hårdforkromning kan udføres direkte på stål, støbejern, aluminium og kobber. Hårdforkromning kan anvendes til at reparere slidte eller fejlbearbejdede maskindele.

Egenskaber ved hårdkrombelægningen

  • Belægningen modstår de fleste gasser, alkalier, salte og syrer (dog ikke svovlsyre og en del ikke oxiderende syrer).
  • Belægningens overflade tåler vand, olie, farve og lak.
  • Belægningen er som regel meget hård (H = 800-1 100 kg/mm2) men kan, afhængig af udfældningsbetingelserne, variere mellem 400-100 kg/mm2. De fleste andre overfladebehandlingsmetoder giver et lag med en hårdhed på under 400 kg/mm2. Hårdheden aftager ved opvarmning til over 400oC.
  • Friktionskoefficienten for krom mod krom som lejemetal er 0,14 ved stilstand og 0,12 i bevægelse. For stål mod stål er friktionskoefficienten 0,30 og 0,20.

Valg af lagtykkelse

For at opnå en virkelig god korrosionsbeskyttelse stræber man efter at få et så tæt lag som muligt. Praktiske erfaringer har vist, at man bør have mindst 30 µm som korrosionsbeskyttelse på stål og endnu mere, hvis materiale udsættes for svær korrosionspåvirkning. Ved for tyndt lag begynder korrosionspåvirkningen at vise sig i sprækker og porer. Eftersom korrosionen begynder i selve grundmetallet, er den vanskelig at opdage. I løbet af noget tid fører det dog til dannelse af blærer i kromlaget og senere til, at laget går af i flager.

Synspunkter vedr. konstruktion

Krom spredes meget dårligt, hvorfor man bør undgå at konstruere emner, der skal hårdforkromes, så der er hulrum og hjørner. Grundmaterialets overfladeruhed har stor betydning for korrosionsbeskyttelsen. Jo finere overfladen er, desto bedre bliver korrosionsbeskyttelsen ved en vis given lagtykkelse. Man kan dog kompensere for grovere overflader ved et tykkere lag, som udjævner defekterne. Ved at maskere dele af emnet, kan hårdforkromning udføres på de dele af overfladen, hvor der er behov for en forstærket beskyttelse mod slid eller større hårdhed (f.eks. sliddelen på en roterende aksel). Som et alternativ til hårdforkromning kan kemisk fornikling anvendes, hvor man kan opnå tilsvarende egenskaber med den fordel, at et helt jævnt lag kan opnås hvor som helst på emnet med meget stor nøjagtighed.

Miljøaspekter

Metallisk krom og krom 3-forbindelser er ikke giftige. Derimod er krom 6-forbindelser meget giftige og kræver omfattende beskyttelsesforanstaltninger både ved håndteringen og selve overfladebehandlingen.

Bestemmelserne for rensning af kromholdigt spildevand er meget omfattende og indebærer bl. a., at seksværdi kromforbindelserne reduceres til treværdi forbindelser for derefter at udfældes som salte og sendes til destruktion.

Krom 6, som indgår i hårdforkromningsprocessen, forbydes på grund af miljømæssige hensyn i EU. Derfor anbefaler vi allerede nu at finde alternativer til hårdforkromning, og her er vores Nedox belægninger et rigtig godt alternativ.

Kontakt os for at få mere information om hårdforkromning

Ønsker du yderligere oplysninger eller et uforpligtende tilbud, er du meget velkommen til at ringe til os på telefon 7020 1601, eller sende os en mail på dmt@dmtas.dk.​

Kontakt os om jeres projekt

Hvis du har spørgsmål til vores produkter eller ydelser, så er du velkommen til at sende os en mail ved at udfylde formularen.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Skriv til os

70 20 16 01