Hårdanodisering

Kontakt os her 

Hårdanodisering af aluminium og aluminiumlegeringer

​Hårdanodisering af aluminium ved lav temperatur giver en overflade, som har en meget god slidbestandighed. Den giver samtidig en god korrosionsbeskyttelse med elektrisk isolerende egenskaber.

 

Næsten al aluminium er egnet til hårdanodisering

Langt de fleste aluminiumlegeringer kan hårdanodiseres, og jo renere legeringen er, jo tykkere kan laget bliver. Tykkere lag giver en hårdere og bedre korrosionsbeskyttelse. SIS 4244 (cirka 7% silicium) kan f.eks. ikke give et tykkere lag end 50 µm. Det normale er en lagtykkelse på 25-80 µm.

En legering, der indeholder mere end 2% kobber, er ikke egnet til hårdanodisering. Både silicium-, zink- og kobberlegeret aluminium opnår en lavere hårdhed. Den opnåelige hårdhed ved hårdanodisering ligger i reglen på 500-600 HV (SIS 4212 og modsvarende legeringer).

Det er ikke muligt at indfarve anodiseringslaget på sædvanlig vis. Valg af legering og lagtykkelse bliver derimod styrende for, hvilken farvenuance der opnås: fra natur til grå eller fra brun-grå til sort-grå.

Der er ikke konstateret allergiske reaktioner på mennesker ved anvendelse af hårdanodiserede emner.

Vejledning i konstruktion af emner

Hårdanodiseringslaget, som dannes af grundmaterialet, giver en dimensionsforøgelse af det overfladebehandlede emne på omkring 40-50% af lagets tykkelse. Derfor skal man tage hensyn til dette ved konstruktion af emner, som har stor målnøjagtighed. Samtidig bør man undgå skarpe kanter og små radier.

Et hårdanodiseringslag kan slibes, repareres og hones, og bearbejdningen kan udføres ligesom ved bearbejdning af stål. Anodisering forårsager ingen formændring, men har en negativ effekt på brudstyrken. Derfor bør metoden anvendes med forsigtighed på tyndvæggede konstruktioner, som vil blive udsat for store mekaniske påvirkninger. Det samme gør sig gældende på emner med skarpe hjørner og kanter.

 

Kontakt os for at få mere information om hårdanodisering

Ønsker du yderligere oplysninger eller et uforpligtende tilbud, er du meget velkommen til at ringe til os på telefon 7020 1601, eller sende os en mail på dmt@dmtas.dk.​

Kontakt os om jeres projekt

Hvis du har spørgsmål til vores produkter eller ydelser, så er du velkommen til at sende os en mail ved at udfylde formularen.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Skriv til os

70 20 16 01