Anodisering

Kontakt os her 

Anodisering

Anodisering anvendes som korrosionsbeskyttende overfladebehandling på emner af aluminium og aluminiumlegeringer.

 

Beskrivelse

Overfladen bliver efter behandlingen hård, korrosionsbestandig, slidbestandig og elektrisk isolerende. Ved en elektrolytisk iltning af overfladen dannes et beskyttende oxidlag. Oxidlaget kan desuden indfarves i forskellige farver. Ved at udføre overfladebehandlingen under specielle betingelser kan et meget slidstærkt lag opbygges (hårdanodisering, som beskrives særskilt). Visse aluminiumlegeringer kan ved kemisk polering før anodisering opnå en meget fin glans (glansanodisering).

 

Valg af aluminiumlegeringer

Ren aluminium (99,9%) forekommer stort set udelukkende som plettering på legeret aluminiumplade. Når vi taler om anodisering, regner vi derfor med behandling af aluminium tilsat forskellige andre legeringselementer. Ved valg af aluminiumlegering kan man gå ud fra, at alle legeringselementer, bortset fra magnesium, forringer resultatet set fra et dekorativt synspunkt.

  • Kobber begrænser muligheden for at opbygge et tykt lag.
  • Silicium giver en mørk belægning og begrænset lagtykkelse.
  • Mangan og bly mørkfarver laget, men forstyrrer ikke opbygningen af lagtykkelsen.

 

Eksempler på forskellige legeringers anodiserbarhed

På grund af de forskellige legeringers anodiseringsresultat er det vigtigt at oplyse, hvilken legering emnerne er produceret i.​

 

Valg af lagtykkelse ved anodisering

Lagtykkelsen har en afgørende betydning for anodiseringslagets beskyttelse og livslængde. Følgende inddeling er fastsat af SIS:​

På grund af lagets tykkelse bør der tages hensyn til dimensionsændringen ved konstruktion af præcisionsemner. Lagtykkelsen kan let bestemmes efter belægningen.

Valg af farve ved indfarvning

Der findes et stort antal farver til indfarvning af anodiseringslaget, men de almindeligste farver har følgende egenskaber:​

 

Praktiske overvejelser ved konstruktion af aluminiumemner

Placer ikke sammensvejsninger på dekorative overflader. Anodisering af svejsesømme giver som regel misfarvning på grund af legeringselementerne i svejsematerialet.

Bor altid hul i rørkonstruktioner, således at væsken i badet kan gennemstrømme hele emnet, ellers kan der være væske tilbage i hulrum.

Nittede og punktsvejste sammenføjninger giver problemer, da indfarvningen forstyrres og giver rande.
Såfremt emnerne er sammenføjet med nitter og skruer før anodisering, skal alle dele være produceret af samme aluminiumlegering.

Undgå dybe bundhuller, da disse giver problemer med skylning af emnerne efter anodisering.

 

Miljøaspekter

  • Et anodiseret aluminiumemne giver ikke anledning til allergier hos mennesker.
  • Et anodiseret aluminiumemne, som ligger ude i naturen, påvirker ikke omgivelserne.

 

Kontakt os for at få mere information om anodisering

Ønsker du yderligere oplysninger eller et uforpligtende tilbud, er du meget velkommen til at ringe til os på telefon 7020 1601, eller sende os en mail på dmt@dmtas.dk.​

Kontakt os om jeres projekt

Hvis du har spørgsmål til vores produkter eller ydelser, så er du velkommen til at sende os en mail ved at udfylde formularen.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Skriv til os

70 20 16 01