­

Hårdanodisering


Beskrivelse
Ved at anodisere aluminiumemner ved lav temperatur opnås en overflade med meget god slidbestandighed. Samtidig opnås en god korrisionsbeskyttelse med elektrisk isolerende egenskaber.

Valg af aluminiumlegeringer
De fleste aluminiumlegeringer kan hårdanodiseres. Jo renere legering desto tykkere lag kan opnås. Og jo tykkere lag desto hårdere og bedre korrisionsbeskyttelse opnås. Eksempelvis kan SIS 4244 (ca. 7% silicium) ikke opnå et tykkere lag end 50 µ m. Normalt opererer man med lagtykkelse på 25 – 80 µ m.

Legeringer, der indeholder mere end 2% kobber, er ikke egnede til hårdanodisering. Silicium, zink- og kobberlegeret aluminium opnår en lavere hårdhed.

Anodiseringslaget kan ikke indfarves på sædvanlig måde. I stedet bliver valget af legering og lagtykkelse styrende for hvilken farvenuance der opnås: fra natur til grå eller brun-grå til sort-grå.

Den opnåelige hårdhed ved hårdanodisering ligger i reglen på 500-600 HV
(SIS 4212 og modsvarende legeringer).

Synspunkter ved konstruktion
Eftersom hårdanodiseringslaget, som dannes af grundmaterialet, giver en dimensionsforøgelse af det overfladebehandlede emne på 40-50% af lagets tykkelse, må man tage hensyn til dette ved konstruktion af emner med stor målnøjagtighed. Man bør endda undgå skarpe kanter og små radier.

Hårdanodiseringslaget kan slibes, repareres og hones. Bearbejdning kan da ske på samme måde som ved bearbejdning af stål. Hårdanodisering forårsager ingen formændring, men har en negativ effekt på brudstyrken. Dette gør, at metoden bør anvendes med forsigtighed på tyndvæggede konstruktioner, der udsættes for store mekaniske påvirkninger, og på emner med skarpe hjørner og kanter.

Miljøaspekter
Der har ikke kunnet konstateres allergiske reaktioner på mennesker ved anvendelse af hårdanodiserede emner.

For at bestlle varer skal du udfylde vores bestillingsformular.

Er der noget du mangler svar pa. kan du kontakte os ved at ringe pa 7020 1601 eller sende en mail till DMT@DMTAS.DK, sa vender vi tilbage hurtigst muligt.