Velkommen til

Dansk materiale teknik

­

Nedox®– DK

SE – UK – DE

NEDOX® er en overfladebelægning for stål, rustfrit stål, støbejern, kobber samt bronze og messinglegeringer. Processen bygger på en variant af kemisk fornikling med integreret flourplast, som samtidig giver emnets overflade en række funktionelle egenskaber:

 • Høj hårdhed
 • Slidstærkt
 • God modstand mod korrosion
 • Lav rivningstendens
 • Lav friktionskoefficient
 • Gode slipegenskaber
 • Snævre tolerancer
 • Ensartet lagopbygning
 • Ingen efterbearbejdning

Der forekommer en række forskellige pålægningsmetoder. De har alle kombinationen af egenskaber, men hver enkelt er optimeret mod en eller flere af dem.

NEDOX® SF-2 Giver højeste hårdhed og slidstyrke sammen med den bedste korrosionsbeskyttelse, lav friktion og gode slipegenskaber. Kan anvendes, hvor det kommer i berøring med levneds- og lægemidler.

NEDOX® NH-1 Giver god korrosionsbeskyttelse, hårdhed og slidstyrke i forbindelse med lav friktion.

NEDOX® NH-3 Giver høj hårdhed og god slidstyrke kombineret med lav friktion.

NEDOX® U 4 Giver de bedste slipegenskaber specielt mod gummi og uretan samt ved varmlukning af plast-emballage. Kan anvendes, hvor det kommer i berøring med levneds- og lægemidler.

NEDOX® FM-5 Giver den bedste tørsmøring, laveste friktion, ved belægning med en kombination af molybdendisulfid og fluorplast, samt høj hårdhed og god slidstyrke.

Tufram®/Ytox – DK

SEUKDE

Beskrivelse
Tufram® er en overfladebelægningsmetode for aluminium og aluminiumlegeringer. Processen bygger på en kombination af hårdanodisering og fluorplast, som samtidig giver emnets overflade en række funktionelle egenskaber.

 • Høj hårdhed
 • God modstand mod korrosion
 • Lav rivningstendens
 • Snævre tolerancer
 • God elektrisk isolering
 • Slidstærkt
 • Lav friktionskoefficient
 • Gode slipegenskaber
 • Ensartet lagopbygning
 • Ingen efterbearbejdning

Der forekommer en række forskellige pålægningsmetoder. De har alle kombinationen af egenskaber, men hver enkelt er optimeret mod en eller flere af dem.

TUFRAM® L-4

TUFRAM® H-0

TUFRAM® R66

TUFRAM® FC-12

TUFRAM® HCD-31

Hårdhed

Hårdanodisering

Beskrivelse
Ved at anodisere aluminiumemner ved lav temperatur opnås en overflade med meget god slidbestandighed. Samtidig opnås en god korrisionsbeskyttelse med elektrisk isolerende egenskaber.

Valg af aluminiumlegeringer
De fleste aluminiumlegeringer kan hårdanodiseres. Jo renere legering desto tykkere lag kan opnås. Og jo tykkere lag desto hårdere og bedre korrisionsbeskyttelse opnås. Eksempelvis kan SIS 4244 (ca. 7% silicium) ikke opnå et tykkere lag end 50 µ m. Normalt opererer man med lagtykkelse på 25 – 80 µ m.
Legeringer, der indeholder mere end 2% kobber, er ikke egnede til hårdanodisering. Silicium, zink- og kobberlegeret aluminium opnår en lavere hårdhed.

Anodisering

Beskrivelse
Overfladen bliver efter behandlingen hård, korrosionsbestandig, slidbestandig og elektrisk isolerende. Ved en elektrolytisk iltning af overfladen dannes et beskyttende oxidlag. Oxidlaget kan desuden indfarves i forskellige farver. Ved at udføre overfladebehandlingen under specielle betingelser kan et meget slidstærkt lag opbygges (hårdanodisering, som beskrives særskilt). Visse aluminiumlegeringer kan ved kemisk polering før anodisering opnå en meget fin glans (glansanodisering).

Valg af aluminiumlegeringer
Ren aluminium (99,9%) forekommer stort set udelukkende som plettering på legeret aluminiumplade. Når vi taler om anodisering, regner vi derfor med behandling af aluminium tilsat forskellige andre legeringselementer. Ved valg af aluminiumlegering kan man gå ud fra, at alle legeringselementer, bortset fra magnesium, forringer resultatet set fra et dekorativt synspunkt.

Kolesterering

EN – SE

Hærdning af rustfrit stål (S3P) med teknologien Kolesterering® og Nivox® tilbyder unikke overfladehærdende løsninger til austenitisk rustfrit stål, nikkelbaserede legeringer og koboltkromlegeringer, hvilket giver øgede mekaniske og slidstærke egenskaber uden at påvirke korrosionsmodstand negativt.

Hårdforkromning

Tykkelsen på glanskromlag er som regel mere end 3 µm, og hårdforkromning vil derfor være et tykkere lag. Overfladebehandlingen giver en meget god korrosionsbeskyttelse og en udmærket beskyttelse overfor slid. Friktionskoefficienten for det udfældede kromlag er meget lav, hvorfor metoden har fået en meget stor anvendelse indenfor hydraulikområdet.

Hårdforkromning kan udføres direkte på stål, støbejern, aluminium og kobber. Hårdforkromning kan anvendes til at reparere slidte eller fejlbearbejdede maskindele.

PVD/CVD

Tæt samarbejde gennem mange år med kunder indenfor forskellige områder har skabt muligheder for kvalificeret rådgivning med hensyn til for eksempel valg af materiale, lagtykkelse samt de bedste forbehandlingsmetoder. Især det sidste er en ofte meget undervurderet detalje for en vellykket funktionel løsning. PVD er velegnede belægninger til eksisterende værktøjer, da overfladebehandlingen giver minimal tilvækst: 3-8 µm.

Overfladebelægning er ikke alt! Korrekt forbehandling, overfladeruhed, valg af materialer etc. er også meget vigtige detaljer for at skabe den bedste løsning på netop Deres virksomheds problem.

For at bestille varer skal du udfylde vores bestillingsformular.

Er der noget du mangler svar på, kan du kontakte os ved at ringe på 7020 1601 eller sende en mail till DMT@DMTAS.DK, så vender vi tilbage hurtigst muligt.