overfladebeLÆGNINGER til industrien, herunder fødevare- og medicinalindustrien

Har du brug for fødevaregodkendte overfladebelægninger i din virksomhed? Hos Dansk Materiale Teknik A/S har vi mange års erfaring med både salg og teknisk rådgivning inden for overfladebelægninger, herunder også fødevaregodkendte overfladebelægninger. I dag samarbejder vi primært med industrien, men også med andre brancher i hele landet.

EN LANG RÆKKE FORSKELLIGE OVERFLADEBELÆGNINGER

Vi leverer en lang række forskellige overfladebelægninger til stål, rustfrit stål, støbejern, kobber, bronze, messing samt til aluminium og aluminiumlegeringer, samt belægninger til bl.a. austenitisk rustfrit stål, nikkelbaserede legeringer og koboltkromlegeringer. Flere af metoderne kan anvendes til emner, som kommer i berøring med levneds- og lægemidler.​

FÅ MERE INFORMATION OM FØDEVAREGODKENDTE OVERFLADEBELÆGNINGER

Kontakt os for at få en snak om vores store program indenfor overfladebelægninger. Vi giver gerne teknisk rådgivning om f.eks. fødevaregodkendte overfladebelægninger, ligesom vi også gerne sender et uforpligtende tilbud. Du kan læse mere om de forskellige typer overfladebelægninger længere nede på denne side.

Ring til os på telefon 7020 1601 eller mail på dmt@dmtas.dk for at høre nærmere.​

Nedox®

SEUKDE

Beskrivelse
NEDOX® er en overfladebelægning til stål, rustfrit stål, støbejern, kobber samt bronze og messinglegeringer. Processen bygger på en variant af kemisk fornikling med integreret flourplast, som giver emnets overflade en række funktionelle egenskaber:

 • Høj hårdhed
 • Slidstyrke
 • God modstand mod korrosion
 • Lav rivningstendens
 • Lav friktionskoefficient
 • Gode slipegenskaber
 • Snævre tolerancer
 • Ensartet lagopbygning
 • Ingen efterbearbejdning

Der forekommer en række forskellige pålægningsmetoder. De har alle en kombination af ovenstående egenskaber, men hver enkelt er optimeret mod en eller flere af dem.

NEDOX® SF-2

Giver højeste hårdhed og slidstyrke sammen med den bedste korrosionsbeskyttelse, lav friktion og gode slipegenskaber. Kan anvendes, hvor materialet kommer i berøring med levneds- og lægemidler.

NEDOX® NH-1

Giver god korrosionsbeskyttelse, hårdhed og slidstyrke kombineret med lav friktion.

NEDOX® NH-3

Giver høj hårdhed og god slidstyrke kombineret med lav friktion.

NEDOX® U 4

Giver de bedste slipegenskaber specielt mod gummi og uretan samt ved varmlukning af plast-emballage. Kan anvendes, hvor materialet kommer i berøring med levneds- og lægemidler.

NEDOX® FM-5

Giver den bedste tørsmøring, laveste friktion, højeste hårdhed og bedste slidstyrke. Dette ved belægning med en kombination af molybdendisulfid og fluorplast.

Tufram/Ytox

SEUKDE

Beskrivelse
Tufram® er en overfladebelægning for aluminium og aluminiumlegeringer. Processen bygger på en kombination af hårdanodisering og fluorplast, som giver emnets overflade en række funktionelle egenskaber.

 • Høj hårdhed
 • God modstand mod korrosion
 • Lav rivningstendens
 • Snævre tolerancer
 • God elektrisk isolering
 • Slidstyrke
 • Lav friktionskoefficient
 • Gode slipegenskaber
 • Ensartet lagopbygning
 • Ingen efterbearbejdning

Der forekommer en række forskellige pålægningsmetoder. De har alle en kombination af ovenstående egenskaber, men hver enkel er optimeret mod en eller flere af dem.

TUFRAM® L4
Giver gode slipegenskaber, hårdhed og slidstyrke.

TUFRAM®H-0
Giver gode slipegenskaber, hårdhed og slidstyrke. Godkendt til kontakt med levneds- og lægemidler.

TUFRAM®FC-12
Giver den bedste tørsmøring ved belægning i en kombination af molybdendisulfid og fluorplast samt en høj hårdhed og god slidstyrke.

TUFRAM® R66
Giver de bedste slipegenskaber, specielt mod gummi og uretan.

TUFRAM®C-22
Giver de bedste korrosionsbeskyttende egenskaber og har god hårdhed, men noget ringere slidstyrke sammenlignet med L-4 og FC12.

YTOX® FC
Giver stor hårdhed og god slidstyrke. Godkendt til kontakt med levneds- og lægemidler.

YTOX® FCP
Giver gode slip- og friktionsegenskaber, stor hårdhed og slidstyrke. Godkendt til kontakt med levneds- og lægemidler. Tåler høje temperaturer.​

Hårdanodisering

Beskrivelse
Ved at hårdanodisere aluminiumemner ved lav temperatur opnås en overflade med meget god slidbestandighed. Samtidig opnås en god korrosionsbeskyttelse med elektrisk isolerende egenskaber.

Egnede legeringer
De fleste aluminiumlegeringer kan hårdanodiseres. Jo renere legering desto tykkere lag kan opnås. Og jo tykkere lag desto hårdere og bedre korrisionsbeskyttelse opnås.

Eksempelvis kan SIS 4244 (ca. 7% silicium) ikke opnå et tykkere lag end 50 µ m. Normalt opererer man med lagtykkelse på 25 – 80 µ m.


Legeringer, der indeholder mere end 2% kobber, er ikke egnede til hårdanodisering. Silicium, zink- og kobberlegeret aluminium opnår en lavere hårdhed.

Anodisering

Beskrivelse
Overfladen bliver efter behandlingen hård, korrosionsbestandig, slidbestandig og elektrisk isolerende.

Ved en elektrolytisk iltning af overfladen dannes et beskyttende oxidlag. Oxidlaget kan indfarves i forskellige farver. Ved at udføre overfladebehandlingen under specielle betingelser kan et meget slidstærkt lag opbygges (hårdanodisering, som beskrives særskilt).

Visse aluminiumlegeringer kan ved kemisk polering før anodisering opnå en meget fin glans (glansanodisering).

Valg af aluminiumlegeringer
Ren aluminium (99,9%) forekommer stort set udelukkende som plettering på legeret aluminiumplade.

Når vi taler om anodisering, regner vi derfor med behandling af aluminium tilsat forskellige andre legeringselementer.

Ved valg af aluminiumlegering kan man gå ud fra, at alle legeringselementer, bortset fra magnesium, forringer resultatet set fra et dekorativt synspunkt.

TeflonCoat

Beskrivelse
​Tefloncoat er fluoropolymerbelægninger, der giver særdeles gode glide- og slipegenskaber. Takket være ChemCoat-infusionsmetoden opnås en særlig god forankring i basematerialet (substratet)​.

Delta MKS®

Delta MKS er en zinklamelbelægningsmetode, som appliceres med moderne metoder, f.eks. centrifugering/dip spin, nedsænkning eller helautomatiske vådbelægninger.

MagnaCoat®

MagnaCoat-belægninger har en praktisk taget porefri overflade.

PlasmaCoat®

Med denne overfladelagkombination kan man også opnå meget fine friktionsøgningsegenskaber.

TempCoat®

Ekstraordinære slip- og glideegenskaber opnås, når TempCoat-metoden anvendes.

Kolesterering

EN - SE

Beskrivelse
Hærdning af rustfrit stål (S3P) med teknologien Kolesterering® og Nivox® tilbyder unikke overfladehærdende løsninger til austenitisk rustfrit stål, nikkelbaserede legeringer og koboltkromlegeringer.

Alt det giver øgede mekaniske og slidstærke egenskaber uden at påvirke korrosionsmodstanden negativt.

Øgede egenskaber

​Alt det giver øgede mekaniske og slidstærke egenskaber uden at påvirke korrosionsmodstanden negativt.

Hårdforkromning

Beskrivelse
Overfladebehandlingen giver en meget god korrosionsbeskyttelse og en udmærket beskyttelse overfor slid. Friktionskoefficienten for det udfældede kromlag er meget lav, hvorfor metoden har fået en meget stor anvendelse indenfor hydraulikområdet.

Udførelse og anvendelse
​Hårdforkromning kan udføres direkte på stål, støbejern, aluminium og kobber. Hårdforkromning kan anvendes til at reparere slidte eller fejlbearbejdede maskindele.​

PVD/CVD

Beskrivelse
Tæt samarbejde med kunder gennem mange år, inden for forskellige områder, har skabt muligheder for kvalificeret rådgivning med hensyn til f.eks. valg af materiale, lagtykkelse samt de bedste forbehandlingsmetoder. Især det sidste er en ofte meget undervurderet detalje for en vellykket funktionel løsning. PVD er velegnede belægninger til eksisterende værktøjer, da overfladebehandlingen giver minimal tilvækst: 3-8 µm.

Overfladebelægning er ikke alt
Korrekt forbehandling, overfladeruhed, valg af materialer etc. er meget vigtige detaljer for at skabe den bedste løsning på netop din virksomheds problem.

Skriv til os

Hvis du har spørgsmål til vores produkter eller ydelser, så er du velkommen til at sende os en mail ved at udfylde formularen.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresse

DANSK MATERIALE TEKNIK A/S

Strøvej 84

​DK-3320 Skævinge

CVR: 25063481 

Kontakt os

☎ Tlf.: ​70 20 16 01

✉ E-mail: dmt@dmtas.dk

Garanti og samarbejde